Jaka kawa do ekspresu, czyli jak wybrać kawę? Dobór odpowiedniej kawy zależy również od sposobu, w jaki będziemy ją parzyć, oraz urządzenia, jakim dysponujemy. Kawy ziarniste najlepiej sprawdzą się przy automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem.
Aby zdecydować, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, warto poznać kilka istotnych informacji. Wybór zbyt jasno palonej kawy do częsty błą który wpływa na smak gotowego napoju oraz na jego aromat. Ciemna, mocno palona kawa, sprawdzi się tu znacznie lepiej.
Kawy używane do mieszanek typu espresso do parzenia w ekspresach ciśnieniowych wymagają innego rodzaju wypalania niż kawy przeznaczone do zaparzania z fusów bezpośrednio w szklance, czy te używane do ekspresów przelewowych lub innych przelewowych metod parzenia. Ale nie na węgiel, jak często bywa w przypadku kaw komercyjnych, produkowanych na masową skalę. Taka zmasakrowana kawa to jednak standar i o taką jest najłatwiej. Sama jeszcze do niedawna kupowałam kawę do ekspresu w Biedrze lub w Lidlu, i nawet mi smakowała. Wybór kawy do ekspresu ciśnieniowego może nam sprawić sporo problemów.
Jaki gatunek kawy do ekspresu ciśnieniowego? Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego – jak ją wybrać? Jeśli jesteś świeżo upieczonym posiadaczem ekspresu ciśnieniowego i fakt ten rozbudził w tobie długo skrywane baristyczne zacięcie, z pewnością zastanawiasz się, w jaki sposób przygotowywać w nim kawę tak, aby była jak najbardziej aromatyczna i smaczna.
Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich ziaren.
Tak naprawdę powinniśmy kierować się własnymi upodobaniami i smakiem oraz próbować różnych kaw. Kawa jest jak wino – każda inna. Dziś dobry ekspres przelewowy zdobi niejedną, współczesną kuchnię oraz dobre kawiarnie. To doskonały sprzęt na prostą, smaczną, powtarzalną, czarną kawę każdego dnia.
Pod warunkiem, że wsypiecie do środka coś dobrego. A jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego? ZIARNISTA CZY MIELONA? Przy doborze kawy do ekspresu ciśnieniowego można zaszaleć.
W przypadku ekspresów automatycznych wybierać można spośród najlepszych kaw ziarnistych, przy pozostałych ekspresach należy skorzystać z dobrych kaw mielonych. Te ostatnie, odpowiednio. W naszym sklepie z kawą znajdziesz najlepszą kawę ziarnistą oraz mieloną. Znajdziesz u nas wyłącznie oryginalną i najlepszą kawę takich marek jak Lavazza, Pellini, La Brasiliana, Kimbo i wiele innych.
Na świecie istnieje ponad 1gatunków kawy, ale powszechnie uprawia się tylko dwa gatunki kawy: arabikę i robustę. Pamiętajmy jednak, że nasza ulubiona kawa nie zawsze musi pasować do ekspresu, który kupujemy. Arabika jest smaczniejsza, ale droższa m. Z kolei robusta jest o wiele tańsza, ale mniej smaczna – za to ma więcej kofeiny niż arabika.
Robusta bardzo często używana jest przez Włochów do espresso. Choć określenie „najlepsza kawa” niemal dla każdego może oznaczać coś innego, to jednak uznaje się, że dla smakoszy znaczenie mają dwa gatunki kaw: arabica i robusta.
Czym różnią się między sobą? Dzięki niej przygotujemy wspaniałe espresso. Osoby gustujące w napojach kawowych o szlachetnym, intensywnym, korzennym i orzechowo-czekoladowym smaku z pewnością powinny wybrać stuprocentową kawę ziarnistą arabika.
Jednakże przy ogromie dostępnych na rynku producentów i różnego rodzaju mieszanek wciąż zastanawiamy się, które kompozycje – jaki skła stopień wypalenia ziaren i intensywność ich nut smakowych okażą się najlepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.