poniedziałek, 5 września 2016

Japan sencha satsuma

Herbata zielona Sencha Satsuma. Zielona herbata Sencha Satsuma pochodzi z półwyspu Satsuma, mieszczącej się w zachodniej części prefektury Kagoshima. Słowo „sencha” oznacza herbatę duszoną. Listki po zebraniu z krzewów zostają lekko podduszane, zwijane i następnie suszone.


Japan Sencha Satsuma to zielona herbata pochodząca z Japonii. Surowiec roślinny do produkcji suszu herbaty typu satsuma pochodzi z 1.

Jak każda zielona herbata, również i ta zawiera bogactwo antyoksydantów spowalniających procesy starzenia, i enzymów wspomagających odchudzanie. Ta pyszna, zdrowa i wyrafinowana herbata, przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Liście herbaty pochodzą wyłącznie z pierwszego lub drugiego zbioru - w zależności od czasu zbioru różnią się smakiem.


Samo słowo sencha jest jakby synonimem zielonej herbaty. Jest to najbardziej popularna herbata japońska o wielu jakościach, obecnie stanowi wszystkich herbat wytwarzanych w Japonii. Po zaparzeniu otrzymujemy napar o pełnym, czystym i jasnozielonym kolorze.


Wyraźny, przyjemny smak na długo pozostaje w ustach. Jest herbatą o szerokich, lekko zwiniętych liściach.

Sencha jest najbardziej charakterystyczną dla Japonii herbatą. Po zbiorze liście w celu zatrzymania utleniania podgrzewane są parą wodną, w przeciwieństwie do chińskich herbat zielonych, które podgrzewane są w piecach i na wokach. Parzymy je 3-minuty.


Uprawiana jest w prowincji Satsuma. Klasyczna japońska herbata Sencha, nazywana także Kagoshima. Organic Sencha Satsuma is a lovely daily sencha from Japan’s southern Kagoshima prefecture. Named “Satsuma” after the former Satsuma feudal domain (roughly equivalent to modern day Kagoshima Prefecture). The growing region is known for humi sub-tropical coastal weather, hot springs, and gorgeous tea gardens.


Sencha jak nazwa mówi pochodzi od japońskiego słowa senjiru, które oznacza wydobyć esencję. Sencha należy do klasyki japońskich zielonych herbat. Japońska prefektura Shizukoa to kraina obdarzona bogatą w minerały glebą, łagodnym morskim klimatem i obfitym nasłonecznieniem. Produkowana jest z młodych, niewielkich i częściowo rozwiniętych liści krzewów, które są zbierane na wiosnę.


W herbacie próżno szukać goryczy, dominuje delikatny, łagodnie słodki smak. Jesienny gatunek japońskiej zielonej herbaty, tradycyjnie uprawiany w górskich dolinach regionu Shizuoka - około dwudziestu kilometrów na zachód od góry Fudżi. Sencha Fukujyu to mocna, wyrazista w smaku propozycja, idealna dla wszystkich miłośników klasycznych zielonych herbat.


Satsuma Domain (薩摩藩, Satsuma-han), officially Kagoshima Domain, was a Japanese domain of the Edo period. It is associated with the provinces of Satsuma, Ōsumi and Hyūga in modern-day Kagoshima Prefecture and Miyazaki Prefecture on the island of Kyūshū.

In the han system, Satsuma was a political and economic abstraction based on periodic cadastral surveys and projected agricultural. Sencha (jap. 煎茶) – rodzaj japońskiej zielonej herbaty przygotowywanej bez mielenia liści. Podobnie jak inne herbaty japońskie, jest ona z reguły silniejsza w smaku od swoich chińskich odpowiedników. Sencha gehört hierzulande zu den beliebtesten grünen Tees.


Aus diesem Grund möchte ich in diesem Beitrag über die Wirkung und über ein paar Besonderheiten dieses Tees schreiben. Die Unterschiede zwischen diesem und anderen grünen Tees sind dabei zwar nicht allzu groß – aber dennoch interessant zu wissen.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty