wtorek, 8 listopada 2016

Garnek do gotowania na parze przepisy

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka naciąć, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 2-godziny. Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół, które wzbogacą smak mięsa i warzyw. Gotowanie na parze to chyba najlepszy rodzaj termicznej obróbki produktów spożywczych. Parowanie, czy to na sitku nad garnkiem, czy w specjalnym parowarze pozwala zatrzymać najwięcej substancji odżywczych znajdujących się w pożywieniu.


Jest również niezwykle zdrowe! To zdrowa moda, która zagościła na naszych stołach!

Dodaj do wody w garnku trochę świeżych ziół - potrawy zyskają piękny aromat. Garnek do gotowania na parze. Na spód garnka wlewasz wodę, która paruje, a potem piętrowo układasz sitka do gotowania na parze. Całość nakrywasz przykrywką, która zatrzymuje parę w garnku.


Przepisy na potrawy na parze Mięso, ryby i warzywa gotowane na parze nie tylko smakują dobrze, ale przede wszystkim zachowują najwięcej cennych witamin i mikroelementów. Są też dużo mniej kaloryczne od potraw smażonych, pieczonych lub gotowanych. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.


Wejdź i znajdź to, czego szukasz!

Urządzenie do gotowania na parze mamy od mniej więcej dziesięciu lat. Miałam do niego kilka podejść i za każdym razem kończyły się umiarkowanie dobrze. Potrzebujesz: garnka, sita do parowania.


Dania z pary są smaczne i proste do przygotowania, można przygotować na parze dosłownie wszystko, bo gotowanie na parze to nie tylko moda, ale i zdrowie. Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania z parowaru. Rozwiązanie to to gotowanie na parze i dzisiaj właśnie o tym jak ugotować na parze brokuły i co (ewentualnie) z nimi dalej robić? Smaczne potrawy bez grama tłuszczu? Taką zaletę ma gotowanie na parze.


Służą do tego specjalne parowary albo zwykłe nakładki na garnek z wodą. Warzywa gotowane na parze nie tracą składników odżywczych, poza tym zachowują piękne kolory. Na parze można również przygotować mięsa, ryby, owoce morza, a nawet ugotować ryż czy jajka. Przepis mojej mamy na smaczne pierogi na obiad.


Tradycyjna_Kuchnia 6. Dania główne Żeberka wieprzowe gotowane na parze. Garnki do gotowania na parze powinny posłużyć specjalnie zaprojektowane garnki, które w swoim składzie posiadają praktyczny durszlak na którym możemy położyć przygotowywane przysmaki. Gdy gotujesz na parze, nie dodawaj tłuszczu, a także nie sól (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól.


Podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120°C (w wodzie 100°C), dlatego potrawy szybko są gotowe.

Pojawia się jednak dylemat, jakie garnki do gotowania na parze będą najlepsze – garczek na kuchenkę czy elektryczny garnek parowy? Warto korzystać z naczyń specjalnie przeznaczonych do gotowania na parze. Do garnka wlej niewielką ilość wody i podgrzej ją do temperatury wrzenia.


Rybę umieść się w koszyku zawieszonym nad wodą. Pamiętaj, że garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką, tak by para nie uciekała, a wypełniła cały garnek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty