poniedziałek, 9 stycznia 2017

Koszt gotowania na płycie indukcyjnej

Krótszy czas przyrządzania posiłków, to mniejsze zużycie energii, a co za tym idzie niższy koszt gotowania na płycie indukcyjnej ! Dzieje się tak dlatego, że indukcja rozpoznaje wielkość garnka i dostosowuje pole powierzchni grzejnej do dna naczynia. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest nie tylko zdrowe, ale i. Wam potrzebne specjalne garnki, przy czym od lat producenci produkują sprzęty z przeznaczeniem na płyty indukcyjne, więc zanim wydacie pieniądze sprawdźcie, czy przypadkiem już i tak nie posiadacie odpowiednich garnków. Kuchnia indukcyjna to minimalnie tańsze koszty gotowania, jednak ze względu na to, że płyta indukcyjna jest dwukrotnie droższa od gazowej, jej zakup zwróci się dopiero po kilku latach.


Przewaga płyty indukcyjnej polega raczej na tym, że gotuje się na niej znacznie krócej i posiada ona bardziej zaawansowane sterowanie.

Jeżeli chcesz mieć pewność, że dane naczynie może zostać wykorzystane do gotowania na płycie indukcyjnej, możesz przyłożyć do niego magnes. Jeżeli zostanie przyciągnięty, możesz z powodzeniem użyć go do gotowania na tego rodzaju płycie. Bardzo ważne jest właściwe dobranie średnicy garnka do rozmiaru palnika. Płyta indukcyjna pobierająca mniej energii nie zawsze musi być bardziej oszczędna! Droższe płyty charakteryzują się mocą na poziomie 2-kW, tańsze zaś około kW.


Co prawda płyta pobiera mniej prądu, ale potrzebuje dużo większej ilości czasu, aby przygotować potrawę. Kuchnia indukcyjna wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej – przetwarza energię w ciepło, tyle że nie na płycie, a w dnie naczynia. Takie, które posiadają odpowiednio grube dno, odporne na odkształcenia.

Dno garnka musi być płaskie i odpowiednio przylegać do płyty indukcyjnej, dzięki czemu równomiernie rozprowadza ciepło. Zbyt cienkie będzie podatne na deformacje, a co za tym idzie, wydłuży cały proces gotowania potraw na kuchence indukcyjnej. Czas gotowania, czyli jak to działa i jak się na tym gotuje? Na płycie indukcyjnej gotuje się znacznie szybciej niż na gazie czy płycie ceramicznej.


Garnek, po ustawieniu na włączonym polu od razu nagrzewa się i momentalnie osiągana jest wybrana temperatura. Płyta pozostaje zimna lub lekko ciepła, nawet po długim czasie gotowania. Mogą używać jej osoby młodsze bez obawy o poparzenia. Płyta ceramiczna rozgrzewa się długo i po gotowaniu pozostaje gorąca przez długi czas. Palnik gazowy jest.


Niepodważalnym jest również fakt, że podczas gotowania na tej płycie połowa gazu praktycznie… ulatnia się. Cóż, energia cieplna przekazywana jest bowiem całej powierzchni, a nie tylko jednemu garnkowi pozostawionemu na płycie. Koszty eksploatacji płyty indukcyjnej.


Czasem przekonuje nas do tego po prostu moda i chęć bycia na czasie – tak samo, jak chociażby z dietą bezglutenową – wiele osób decyduje się na nią mimo braku przeciwskazań do spożywania glutenu. Płyty indukcyjne coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach. W poradniku porównaliśmy koszty zakupu płyty indukcyjnej z gazową, jak i potrzebnych akcesoriów. Dużo łatwiej się ją czyści bo ze względu na to, że jest zimna to nawet w trakcie gotowania możemy ją przetrzeć.


Na płycie ceramicznej tego nie zrobimy bo rozgrzewa się do dużej temperatury i przetarcie jej mogłoby sprawić, że ścierka po prostu stopi się i pozostanie na jej powierzchni.

Ważne jest to, że płyta nagrzeje się dopiero gdy na jej powierzchni postawi się odpowiedni garnek. W tym poradniku dowiecie się jak gotować na płycie indukcyjnej. Na temat kuchenek indukcyjnych krąży wiele mitów.


Niektóre reklamy sugerowały nawet, że kuchenka indukcyjna nie nagrzewa się i dlatego jest bezpieczna. Faktycznie powierzchnia kuchenki indukcyjnej nie grzeje tak, jak płyta elektryczna, ale nagrzewa się wtórnie od gorącego garnka, dlatego gotowanie na niej także wymaga uwagi. Porównaj oferty i znajdź najlepsze ceny Poznaj wartościowe opinie przeczytaj recenzje innych użytkowników, sprawdź dane techniczne i wybierz najlepsze płyty indukcyjne do zabudowy dostępne na rynku w serwisie Skąpiec. Zakup nowoczesnej kuchni indukcyjnej wiąże się z koniecznością nabycia dostosowanych do niej garnków. Podczas gdy większość z nich jest wielofunkcyjna, tzn.


Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze garnki do gotowania indukcyjnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty