czwartek, 1 marca 2018

Kawa z odchodów słonia

W tym celu nakarmił on te zwierzęta najlepszymi ziarnami kawy Thai Arabica. Była już kawa z odchodów łaskuna, teraz czas na tę pochodzącą z kupy słonia. Na łamach naszego portalu mieliście już okazję zapoznania się z kawą, którą parzy się z ziaren, które zostają odzyskiwane z odchodów łaskuna. Dotychczas najdroższą kawą świata była Kopi Luwak - kawa produkowana z ziaren przetrawionych przez cywety (niewielkie ssaki z rodziny łaszowatych).


Jak się okazuje kopi luwak to nie jedyna tego typu kawa. Dzięki temu, że ziarna Kopi Luwak. Według tych, którzy próbowali kawy, ma egzotyczny napój z odchodów słonia bogaty, miękki smak wynika to z procesu trawienia w jelicie słonia. Po ich wybraniu z odchodów i poddaniu dalszej obróbce powstaje – jak twierdzą znawcy – kawa o najłagodniejszym smaku na świecie.


Przyszło mi tak na myśl, że gdybym został zmuszony do wybierania ziaren ze słoniowego kału, to pocieszałbym się, że są i tacy, którzy wybierają je z odchodów lisów, łasic a nawet nietoperzy. Kawa z odchodów cywety to już przeżytek. Wiele osób słyszało zapewne o kopi luwak, kawie z Azji, którą wytwarza się z ziaren wydobywanych z odchodów łaskuna muzanga. Teraz media obiegła wiadomość o innej tego typu kawie, tym razem słoniowej. Jest ona sprzedawana wyłącznie w niektórych hotelach sieci Anantara.


I nie chodzi tu o kopi luwak, czyli kawę produkowaną, brutalnie mówiąc, z odchodów niewielkiego ssaka zwanego cywetą. Otóż odpowiedź brzmi: ok. Ta kawa również jest zbierana z odchodów, ale troche większych zwierząt. Muntjac to inaczej Muntiacus z rodziny jeleniowatych. Występują one głównie w południowo-wschodniej Azji.


Podobnie jak łasiczka, jeleń ten zjada owoce kawy. Owocnia jest trawiona, a pestki – czyli ziarna kawy – pozostają nienaruszone. Najdroższa kawa świata, czyli rarytas z odchodów Łaskuna Kopi Luwak czyli kawa Luwak pochodzi z południowo-wschodniej Azji i jest wytwarzana z ziaren, które wydobywa się z. Ziarna poddane działaniu enzymów trawiennych w żołądku słonia, pozbawiane są goryczki i zyskują niepowtarzalny, łagodny smak.


Gdy kawa jest wydalana przez tego wielkiego ssaka, pracownicy dokładnie usuwają kawę z odchodów, ziano po ziarnie. Kilogram gotowej do sprzedaży kawy powstaje aż z kilogramów surowych owoców. Do tego potrzebna jest cierpliwość. To największa konkurencja słynnej Kopi Luwak.


Z kolei jej ziarna wydobywane są z odchodów zwierzęcia o nazwie łaskun muzang. Od kilku miesięcy kawa podbija świat. Ciekawostki o kupie słonia Czy beczka z kupą słonia jest warta prawie 1tysięcy euro? Kawa Kopi luwak pochodzi z odchodów cywet, z kolei Black Ivory powstaje z tego, co wypadnie ze słonia.


Nie brakuje ludzi, którym nie dość, że nie przeszkadza ścieżka, jaką pokonuje ich kawa, to jeszcze są gotowi za to naprawdę słono zapłacić. JAK POWSTAJE KAWA KOPI LUWAK? Kawa kopi luwak powstaje w lekko obrzydliwy sposób.


Jest ona wytwarzana z ziaren kawy pieczołowicie wygrzebywanych z odchodów łaskuna, zwanych również cywetą lub luwakiem. To urocze zwierzę przez lata było uważane za szkodnika na plantacjach kawy. Tak, tak, nie przesłyszeliście się. Dzisiaj będę pisał o kupie słonia jako o materiale do produkcji pamiątek turystycznych.


Pomysłowość ludzka nie zna granic, a niczego nie można zmarnować. Cała produkcja podyktowana jest względami czystko praktycznymi – chęcią zdobycia funduszy do finansowania sierocińca dla słoni w Pinnawela na wyspie Cejlon. Obecnie praktycznie nie ma kontroli metod produkcji tej kawy.


Zarówno kopi luwak, jak i inne kawy pozyskiwane z układów trawiennych zwierząt (jak Jacu coffee – z ptasich odchodów, czy Black Ivory – z odchodów słonia) są pozyskiwane w sposób mało etyczny, a ich jakość smakowo – aromatyczna wcale nie jest warta swojej ceny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty