Kawa arabica z Gwatemali. Obszar Gwatemali dzieli się na cztery części: nizinę Petén, położoną w północnej części kraju, wybrzeże Morza Karaibskiego, łańcuchy górskie środkowej. Gwatemala – pełen dzikiej roślinności kraj, położony pomiędzy dwoma potężnymi Oceanami: Atlantyckim i Spokojnym, graniczy jednocześnie z Meksykiem czy Salwadorem. To właśnie tam jezuiccy misjonarze przybyli w XVII wieku, przynosząc ze sobą wiedzę i surowce, niezbędne do rozpoczęcia produkcji kawy.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!
Gwatemala Huehuetenango będzie idealnym wyborem dla miłośników espresso o intensywnych, czekoladowo-orzechowych nutach w kawie z posmakiem kandyzowanych owoców. Wakacje w Gwatemali to okazja, aby odetchnąć czystym, karaibskim powietrzem, wypocząć na jednej z rajskich, białych plaż, uprawiać sporty wodne oraz skosztować wyjątkowej, lokalnej kuchni. Gwatemala ściąga co roku surferów z całego świata, oferując świetne warunki do windsurfingu czy kitesurfingu.
Ta 1 arabica najlepiej sprawdzi się jako espresso (ale smakuje świetnie również w innych, alternatywnych sposobach parzenia), zmieniając codzienne picie kawy w pełen doznań smakowych kawowy rytuał.
Rosnąca na wulkanicznych zboczach Gwatemalskich wyżyn kawa z regionu Antigua, jest – ze względu na swoją niepowtarzalną jakość – niezwykle cenionym ziarnem. Arabica Gwatemala SHB intryguje swoim tropikalnym aromatem i złożonym smakiem. Jej słodkawy, czekoladowo-orzechowy profil kryje wiele tajemnic.
Warto odkryć w niej subtelne odcienie karmelu, cynamonu i cytrusów. Kawy Brazylia Kawy Burundi Kawy Etiopia Kawy Gwatemala Kawy Honduras Kawy Indonezja Kawy Kenia Kawy Kolumbia Kawy Kongo Kawy Kostaryka Kawy Meksyk Kawy Peru Kawy Papua Nowa Gwinea Kawy Rwanda Kawy Tanzania Kawy Uganda 1. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. W filiżance można oczekiwać nut karmelu, suszonej moreli i kakao, wraz ze słodkim aromatem. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.
W nim są jagody kawy w wodzie usuwane od łusek a następnie aż godzin ponownie w wodzie fermentują. Czas trwania i przebieg fermentacji wpływają na całą partię, wystarczy kilka ziaren, które zaczną gnić, mogą zrujnować cały zbiór. To właśnie wtedy Ruggero Gianelli postanowił przekształcić swoją pasję w dochodowy biznes - palarnie kawy.
Produkcja kawy od początku odbywała się w technice rękodzielniczej, przy zachowaniu najwyższych standardów. Jak je wybrać i co wpływa na jakość ziaren kawy? Na smak kawy, lądującej w Waszym kubku wpływa nie tylko palarnia, z której zamawiacie ziarna.
Duży wybór kawy ziarnistej wielu znanych producentów☕ Najlepsze kawy ziarniste do ekspresów automatycznych oraz alternatywnych metod parzenia☕ Wybierz ulubioną kawę ziarnistą dla siebie! Gwatemala jest niezwykłym miejscem na świecie, gwarantującym uprawę wyjątkowych odmian kawy.
Ziarna pochodzące z Gwatemali są doceniane nawet przez najbardziej wymagających amatorów picia kawy. Jednym z najpopularniejszych rodzajów porastającej wulkaniczne zbocza Arabici jest m. Wśród innych często występujących w Gwatemali odmian można wskazać również takie. Państwo to znajduje się w Ameryce Łacińskiej – kontynencie, który słynie z wyjątkowo dobrej kawy. Guatemala Lampocoy Caracoles – kawa ziarnista.
Większość tamtejszych krajów to eksperci upraw i obróbki kawy. Gwatemala to kraj na świecie, pod względem wielkości produkcji kawy – to niezwykłe osiągnięcie zważywszy na niewielki obszar kraju, jednak z drugiej strony oddaje jak doskonałe warunki do uprawy kawy znajdują się w Gwatemali. Jezioro Atitlan to jedno z piękniejszych miejsc w Gwatemali. Można tu zobaczyć wulkany, niesamowite widoki, napić się dobrej kawy i doświadczyć gwatemalskiej kultury.
Jeżeli myślisz o kursie języka hiszpańskiego to miejsce jest dla Ciebie. Ziarna 1 arabiki o jasnym stopniu palenia sprawdzą się doskonale do przygotowania kawy w ekspresie kolbowym, automatycznym oraz w kawiarce. Różnorodność smaku to cecha charakterystyczna gwatemalskiej, soczystej kawy. Decydując się na nią możemy spodziewać się lekkich, owocowo-słodkich aromatów. Gwatemala Finca Buenos Aires Filtr bazuje przede wszystkim na łagodnym aromacie i soczystej kwaskowatości.
W Gwatemali kawa uprawiana jest głównie w trzej rejonach – Antigua, Coban i Heuhyetanago. Charakteryzują się one nierównym krajobrazem i glebami wulkanicznymi. Jeśli więc jesteście fanami korzennego aromatu, z nutą karmelu, ale o nieco pikantnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.