poniedziałek, 6 lipca 2020

Tarka do chrzanu

Kup TARKA DO ZIEMNIAKÓW CHRZANU, w kategorii Tarki i szatkownice kuchenne do warzyw i owoców taniej na Allegro. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Tarka elektryczna na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.


Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Do miseczki, do której będziemy tarli chrzan wlewamy sok z cytryny.

Do utartego chrzanu dodajemy kilka łyżek gorącej wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny (octem winnym, jabłkowym). Jaka tarka do chrzanu ? Pamiętam jak robił to mój tata - niestety wersje automatyczne kończyły się spaleniem silników (maszynka do mięsa PREDOM i sokowirówka PREDOM). W moim dom rodzinnym chrzan to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole (mały kawałek korzenia chrzanu wchodzi tez w skład święconki noszonej do kościoła a potem na nim gotowany jest świąteczny żurek).


Zarówno moja babcia jak i moja mama same tarły korzeń chrzanu, wykopując go wcześniej z ogrodu. Przy tarciu na tarce ręcznej nie była to zbyt wdzięczna praca bo chrzan. Co prawda mój komentarz nie dotyczy dodatków do chrzanu lecz do metody tarcia chrzanu bez uronienia nawet jednej łezki.


Bez względu na to czy ucieramy chrzan ręcznie czy wykorzystujemy do tego urządzenia mechaniczne zawsze wydzielają się substancje, które drażnią oczy. Metoda jest bardzo prosta i bardzo skuteczna.

Zatrudnie jedna osobe do tarcia chrzanu na akord. Glosbe, dizionario online, gratuitamente. Sfoglia parole milioni e frasi in tutte le lingue. Nie ma to jak chrzan domowy - choć w sklepach mamy wielki wybór gotowych chrzanów i smakowych kremów na bazie chrzanu.


Domowy chrzan stanowi on dumę każdej gospodyni i niezbędny dodatek do wielkanocnych wędlin czy pasztetów. Sprawdź, jak zrobić domowy chrzan krok po kroku. Do miski, do której będziemy ścierać chrzan wlewamy ocet. Do startego chrzanu dodajemy cukier i gorącą wodę.


Porządnie wszystko mieszamy i sprawdzamy smak. Przygotowanie chrzanu jako kuchennej przyprawy, to nic prostszego. Wystarczy zetrzeć na tarce korzenie, dodać do nich krople świeżo wyciśniętej cytryny, przyprawić do smaku solą i cukrem i świeży, aromatyczny, a przede wszystkim, zdrowy chrzan gotowy! Pamiętajmy, by podczas przygotowań korzystać tylko ze świeżo startego chrzanu. Szatkownica do warzyw GOURMET.


Schłodzony chrzan zetrzeć na tarce (ręcznie albo mechanicznie). Do wrzącej wody wsypać cukier i sól, wymieszać, dodać sok z cytryny i wlać do chrzanu, aby go zaparzyć. Korzeń musi być jędrny - jeśli jest lekko zwiędły, trzeba go włożyć na godzinę do zimnej wody. Kto chce, może jedynie przelać go wrzątkiem na sicie.


Jeśli tarty chrzan chcemy przechowywać dłużej, trzeba. Chrzan obrać i utrzeć na drobnej tarce.

Korzeń chrzanu umyj, oczyść i obierz, a następnie zetrzyj na tarce z małymi oczkami lub w sokowirówce (ja tak właśnie robię). Całość zagotować i gorącą zalewą zalać chrzan w trakcie tarcia. Można najpierw utrzeć chrzan a później zalać gorąca zalewą, przez co chrzan staje się znacznie łagodniejszy i mniej ostry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty