czwartek, 9 czerwca 2016

Parzona kawa

Ogolnie wedlug medycyny chinskiej pije sie kawe parzona gotowana tzn. Ponoc taka kawa ogrzewa nerki i bardzo poprawia krazenie krwi. Ogolnie wychodze z zalozenia, ze wszystko jest dla ludzi w odpowiednich ilosciach. Kawa parzona a rozpuszczalna.


Która jest zdrowsza? Choć mamy świadomość, że zbyt duża ilość kofeiny szkodzi naszemu organizmowi, większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia chociaż jednej filiżanki kawy.

Jednak tak naprawdę niewiele wiemy na temat właściwości jednego z najpopularniejszych napojów na świecie. Wpływ kawy na zdrowie zależny od sposobu jej przyrządzenia. Prawdziwa kawa powinna być parzona z ziarna. Najmniej szkodliwa będzie kawa zaparzana w ekspresie ciśnieniowym gdyż ziarenka kawy najkrócej znajdują się w gorącej wodzie.


Palenie ziaren wydobywa jej aromat, a parzenie podkreśla walory smakowe. Popularyzację kawy w. Jak sama nazwa wskazuje jest naturalna. Jednak zawiera więcej kofeiny niż kawa rozpuszczalna.


Ponadto parzona w sposób turecki zawiera niezdrowe związki eteryczne i substancje drażniąc, które w dużych ilościach są szkodliwe.

Ponieważ fusy swobodnie pływają w filiżance, tworzy się zawiesina, która podrażnia żołądek i wątrobę. Szczególnie szkodliwe jest picie takiej kawy na czczo, bo może powodować wrzody żołądka. Na dworze panują niemiłosierne upały i wszyscy szukamy sposobu na przyjemne ochłodzenie. Postanowiłem podzielić się z Wami moją metodą na gorące dni: cold brew coffee, czyli kawa „parzona” na zimno.


Dlaczego wyraz „parzona” jest w cudzysłowie? Otóż… do takiej kawy używa się tylko i wyłącznie zimnej wody. Dobra kawa to zawsze kawa ziarnista, a najlepsza kawa to zawsze ta która nam smakuje.


Bardzo często jakość i cena nie odzwierciedlają tego czy kawa jest dobra, najważniejszy jest efekt w filiżance, czyli fakt czy kawa nam smakuje, czy jej picie jest dla nas przyjemnością. Cold brew - kawa zimno parzona W letnie upalne dni każdemu marzy się pyszna zimna kawa. Przyrządzenie takiej jest łatwiejsze niż by się mogło wydawać!


Za chwilę dowiecie się, że idealną zimną kawę można przyrządzić samemu w domu, bez konieczności wychodzenia do kawiarni. W ostatnich miesiącach piłam kawę z ekspresu na tabletki i ciężko było mi uzyskać kawę o głębokim smaku, więc w porównaniu do kawiarki to tamta kawa była słaba. Moim zdaniem jedyna konkurencja dla niej to kawa z włoskich kawiarni #128578; Planowaliśmy z mężem zakup dobrego. Zastanawiasz się ile możesz zjeść każdego dnia? Twoje zapotrzebowanie kaloryczne zależy od płci, wagi, wieku, wzrostu oraz poziomu aktywności fizycznej.


Ogólna zasada jest taka, że im dłuższy jest czas parzenia kawy, tym grubiej należy zmielić ziarna. Taki stopień zmielenia spowoduje, że kawa nie będzie ani kwaśna, ani gorzka, a wszystkie olejki w niej zawarte dostaną się do naparu. Zatem kawa przygotowywana w chemexie, dripie, syfonie czy french pressie powinna być grubo zmielona.


Tak naprawdę każdy rodzaj przygotowania kawy sprawi, że w filiżance będziemy mieli kawę parzoną, a niekoniecznie musimy mieć fusy, np.

Chyba dostatecznie mocno to podkreśliłem. Gdy tę lekcję mamy za sobą, przejdźmy dalej. Zbyt wysoka temperatura niszczy te najsmaczniejsze związki zawarte w kawie. Wrzątek powoduje dosłowne zaparzenie kawy, a to w efekcie daje gorycz i płaski, nierozwinięty smak.


A tak dobra kawa nie powinna smakować. Warto tez wspomnieć o tym, że taka kawa jest bogata w antyoksydanty, które w przypadku jej rozpuszczalnego wariantu uciekają w czasie procesów produkcyjnych. Nie mam odpowiedniego gatunku kawy do tego specjalnie zmielonej i jeszcze jakiejś ekstra wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty