Nie ma takiej patelni, która wyszłaby bez szwanku z podgrzewania przez długi czas bez tłuszczu. Nie wyobrażam sobie ułożonego na j patelni kotleta schabowego, czy, broń Bóg, filetu z indyka. Po chwili, gdy tłuszcz wytopi się z mięsa, samo mięso zacznie się palić, będzie gorzkie, czarne i kompletnie niejadalne.
Patelnia do smażenia bez tłuszczu Każdy z Nas dobrze zna smak tradycyjnego polskiego schabowego przyrządzonego w dużej ilości tłuszczu. Warto wiedzieć, że nie w każdym naczyniu można smażyć bez tłuszczu. Konieczna jest do tego patelnia z wysokiej jakości nieprzywierającą powłoką (non–stick) - na przykład powłoką ceramiczną, granitową, teflonową bądź Keravis.
Osobiście nie radzę oszczędzać przy zakupie – wybierając patelnię wysokiej jakości zapewniamy sobie komfort smażenia i długi czas jej. Musi być to patelnia beztłuszczowa, czyli taka ze specjalną, nieprzywierającą powłoką „non-stick”. Powłoka ta może być teflonowa.
Dodatkowo w tradycyjnym grillu nie ma możliwości całkowitego wyeliminowania smażenia beztłuszczowego, które zapewnia patelnia do grillowania. Jeśli jesteś na diecie lub ograniczasz ilość kalorii, jakie dostarczasz wraz z pożywieniem, to patelnia na której można smażyć bez tłuszczu jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Osoby dbające o swoje zdrowie, które pragną znacznie ograniczyć spożycie tłuszczów, powinny koniecznie zaopatrzyć się w odpowiednią patelnię umożliwiającą beztłuszczowe smażenie lub przygotowanie potraw z minimalną ilością tłuszczu.
Dzięki powłoce nieprzywierającej, dania nie przyklejają się do dna, a przez to też się nie przypalają. Niektórzy kucharze twierdzą, że w ogóle nie istnieje coś takiego jak smażenie bez tłuszczu. Smażenie bez tłuszczu i jego zalety.
Patelnie marki Philipiak umożliwiają smażenie całkowicie bez tłuszczu lub z niewielką ilością tłuszczu. Jest to możliwe dzięki niezwykłej konstrukcji tych naczyń. Należy pamiętać o tym, iż nie wszystkie potrawy można smażyć bez dodatku tłuszczu. Patelnie bez tłuszczu, bez przypalania i bez problemów z czyszczeniem naczynia.
Wielu zwolenników zdrowego stylu życia unika smażenia, stąd też często słyszy się o zabiegu tzw. Wydaje się to bardzo proste i zarazem korzystne dla zdrowia. Prawda jest taka, że niestety zawsze, do każdej formy obsmażania należy dodać choćby odrobinę oleju. Patelnia beztłuszczowa została tak opracowana, aby umożliwiać nam smażenie bez tłuszczu i bez przywierania potraw do jej dna.
Na zdjęciu po lewej widzicie rybę usmażoną na patelni WOLL Szafir bez grama tłuszczu, a drugim zdjęciu usmażoną na oleju. Wystarczy podlać daną potrawę warzywnym bulionem, by nadać jej wyjątkowego aromatu. Nic nie przywierało, nie przypalało się, smażenie przebiegało zupełnie bez problemów. Wartą polecenia metodą jest podwójna panierka z bułki i jajka lub też smażenie w głębokim tłuszczu.
Jeśli smażymy na patelni na płytkim tłuszczu, lepiej nie przesuwać i nie przewracać filetów, dopóki się nie zrobi od spodniej strony chrupiąca i rumiana skórka. W trakcie smażenia ryb na patelni nie należy używać przykrywki. To mit, podobny do tego, że istnieją noże, których nie trzeba ostrzyć. Jeśli „smażyć” bez tłuszczu – w efekcie zyska się spalony, ciężkostrawny i szkodliwy posiłek oraz jednorazową patelnię, którą będzie trzeba od razu wyrzucić.
Wyjątkowa konstrukcja naczynia, której sekretem są podwójne ścianki , łączy w sobie funkcję piekarnika, patelni, garnka, szybkowaru i parowaru. Do gotowania warzyw wystarczy zawarta w nich woda, dzięki czemu warzywa zachowują swój smak i aromat. Sklep internetowy WOLL oferuje patelnie do naleśników, do smażenia bez tłuszczu, grillowe i inne.
Również garnki, noże i akcesoria kuchenne wysokiej jakości. Już dawno nie miałam takiej przyjemności z przygotowywania posiłków. Smażyłam bez tłuszczu i nic nie przywierało. Dodatkowo thermo- spot wskazuje kiedy patelnia jest gotowa do użycia.
Ponad to można też używać jej w piekarniku. Patelnia posiada same zalety i jestem zadowolona z zakupu to ostatnio najlepiej wydane pieniądze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.