CZERWONE WINO (RESWERATROL) – WINNE CZY NIEWINNE? Podczas badań na myszach stwierdzono, że myszy, których dieta zawierała czerwone wino, nie chorowały na raka przez okres o dłuższy niż te, którym wina nie podawano. Wszystko to za sprawą antyrakowego składnika – resweratrolu. Ustalono, że wspólnym elementem różnych wariantów diety śródziemnomorskiej jest spożywanie dużej ilości czerwonego wina.
Resveratrol - esencja wina w kroplach.
Hamuje starzenie się organizmu. Ze względu na zawartość ekstraktu ze skórek winogron preparat wspomaga organizm w obronie przed wolnymi rodnikami, które uważa się za przyczynę chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. Korzystnie wpływa na pracę układu krążenia i prawidłowe ciśnienie tętni cze krwi. W związku z tym jest obecny w winie.
Resweratrol powstaje także w procesie fermentacji skórek z winogron. Najwięcej tego związku można znaleźć w winie czerwonym, ponieważ ma ono w procesie fermentacji dłuższy kontakt ze skórkami winogron niż białe wino. Wino czerwone zawiera od do 8mg trans-resweratrolu na litr, w zależności od pochodzenia.
A wino o dużej zawartości resweratrolu wykazuje znaczne działanie antyoksydacyjne.
Najsilniej prozdrowotnie działa resweratrol, gdy się go spożywa jako składnik napoju alkoholowego jakim jest wino. Dzieje się tak dlatego, że jak to często w naturze bywa nie chodzi jedynie o pojedynczy wyizolowany związek chemiczny jakim jest resweratrol, ale o grupę substancji w otoczeniu których tenże działa najpełniej. Najlepszymi naturalnymi źródłami resweratrolu są: czerwone winogrona, czerwone wina, orzechy ziemne i owoce jagodowe. Wino ma, jak widzicie, wiele dobroczynnych właściwości!
Pamiętajmy jednak, że powinno być pite z umiarem. Zwłaszcza gdy stosujemy leki! Niestety o tym czy wino zawiera resweratrol, w dużej mierze decyduje sposób w jaki uprawiane były owoce, z których je zrobiono. Zbyt dużo chemii pozbawia owoce tej cennej substancji. Jak już wcześniej wspominaliśmy, bogatym źródłem resweratrolu są winogrona, a w szczególności ich skórka.
W największej ilości antyoksydant znajdziemy w czerwonych winogronach, a zwłaszcza szczepach, z których produkowane jest czerwone wino. Bogate w resweratrol są winogrona, głównie ich skórka. Z tego względu wina czerwone, otrzymane z fermentacji soku razem ze skórkami owoców, zawierają więcej resweratrolu niż wina białe. Poza tym obecny jest w znacznie mniejszych ilościach w orzeszkach ziemnych, w owocach, przede wszystkim w skórce, morwy i czarnej porzeczki.
Dodajmy, że chodzi tu głównie o wino czerwone. Dociekanie przyczyn tych prozdrowotnych efektów doprowadziło do wykrycia głównego „sprawcy” korzystnego działania wina. Jest nim resweratrol.
Ten cenny antyoksydant ma swoje źródło przede wszystkim w winogronach, ale występuje (choć w mniejszym stopniu).
Madiran wytwarzanego ze szczepu tannat, może przynieść więcej korzyści niż dwie butelki większości australijskich win, nie narażając na ryzyko nadużywania alkoholu. W jaki sposób resweratrol chroni organizm przed sta-rzeniem i wpływa na wydłużenie życia? Dzięki niemu ochrania grono w momencie dojrzewania. Japonii z ciemiężycy wielokwiatowej.
Zobacz inne Układ krążenia i serce, najtańsze i najlepsze oferty, opinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.