środa, 15 lutego 2017

Tarka do skórki cytrynowej

Jeżeli chcesz wykorzystać świeżo startą skórkę lub ją kandyzować, skorzystaj z wygodnej tarki, która umożliwi Ci starcie cytryny w sposób wygodny i bezpieczny dla rąk. Jeśli lubisz ciasta pachnące naturalnym aromatem cytryn, nie może w nich zabraknąć świeżo startej skórki cytrynowej - a dzięki tarce Gefu będzie to szybkie. Nowy produkt Microplane Flexi Zesti to kompaktowa, elastyczna tarka, która ma odpowiedni kształt który pasuje zarówno do kształtu dłoni, jak i zaokrąglonego kształtu cytryn, limonek i innych owoców cytrusowych.


Tarka do skórki do skórki cytrynowej Profi Plus służy do tarcia skórki cytrusów, ale też na przykład czekolady. Starta na tarce skórka jest wyśmienitym dodatkiem do ciast, sosów do sałatek, a nawet dań mięsnych i rybnych.

Należy pamiętać by do celów. Bezpłatna dostawa do Polska od 17zł. Warto odnotować, iż skórka cytryny to równie. Skrobaczka do skórki cytrynowej Steinbach.


Stan bdb, nadal ma metkę, może użyta ze dwa razy. Tarka do skórki marki Tescoma pozwoli przygotować cienkie wiórki ze skórki cytryn, pomarańczy, limonek i grejpfrutów. Nieważne, czy dekorujesz tort lub koktajl, ta tarka do skórki cytrynowej jest dokładnie tym, czego potrzebujesz.


Wykonana ze stali nierdzewnej.

Dodawana do pokarmów pogłębia ich smak, przy czym pasuje tak samo dobrze do dań słodkich, jak i słonych. W porównaniu do soku z cytryny, który może pochwalić się wyłącznie g witaminy C na 1g produktu, skórka wypada bardzo obiecująco. Cena 20zl Odbiór osobisty lub wysyłka po wcześniejszej wpłacie na konto bankowe. Jak zatem wykorzystać skórkę z cytryny na co dzień?


Dobrze umytą cytrynę włóż ją do zamrażarki, do momentu aż się całkowicie zamrozi. Skórka z cytryny - właściwości lecznicze. Taką skórkę można w każdym momencie zetrzeć na tarce, a następnie wykorzystać ją do zup, surówek, soków, sosów, ryżu, sushi, ryb itp. Jeżeli masz ochotę na lemoniadę, nie obieraj cytryn. Aromatyczna kandyzowana skórka czy to pomarańczowa, czy cytrynowa jest idealna do świątecznych wypieków.


Jest nieodłącznym elementem dekoracyjnym wielu mazurków i bab wielkanocnych. Przyda się również przy wypiekach bożonarodzeniowych, do keksów, serników, makowców, a także pierników. A ten aromat nadają właśnie skórki cytrynowe i bez tych skórek nie jest taka treściwa w smaku i zapachu.


To właśnie te skórki są najważniejsze w tym przepisie, a to, że dają gorzkość, to już kwestia dosłodzenia i nietrzymania ich za długo w spirytusie (maks. dni, a jak ktoś boi się gorzkości – tylko dzień). Dodaj do ulubionych skórka cytrynowa hellio 13. Chodzi mi, oczywiście, o to żółte, które zamienia.


Do tarki dołączona jest plastikowa osłona, która zabezpiecza przed zranieniem się kiedy tarka nie jest używana. Ostrza: grube oczka - do sera i warzyw wstążki - do czekolady i miękkich serów szatkownica - do ogórków, ziemniaków i innych małe oczka - np.

Sparzoną pomarańczę wysusz dokładnie, odczekaj aż przestygnie. Skórki nie muszą być całkowicie zanurzone w spirytusie, ale możesz je pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną skórkę wyłożyć na papier do pieczenia i wysuszyć w piekarniku. Wówczas alkohol zakryje skórki cytryny a aromat szybciej się uwolni.


Ja tego nigdy nie robię, ale można też posiekać bardzo drobno skórki lub nawet zetrzeć je na tarce. Robiłam dwa razy i wychodzi bardzo dobra, ale za każdym razem mam problem z ciastem kruchym. Robię wszystko wg przepisu, na ciasto wykładam papier do pieczenia, obciążam fasolą i tak wkładam do piekarnika. Po wstępnym podpieczeniu ciasto jest na środku mokrawe i jego kawałki przylepiają się do papieru.


Po odcedzeniu zostaje dużo skórki cytrynowej, którą można wykorzystać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty