Wielu wiodących producentów garnków i patelni oferuje modele o specjalnym przeznaczeniu. Szczególną popularnością cieszą się patelnie do naleśników, które są wyprofilowane tak, by z łatwością można było wylewać bardzo cienką warstwę ciasta bez obaw, że placki przedziurawia się podczas przewracania na drugą stronę. Patelnia ze stali nierdzewnej.
Co prawda patelnie stalowe mogą trochę wolniej się nagrzewać, ale długo utrzymują ciepło potraw. Powłoki ceramiczne są bardzo odporne na zarysowania, a patelnie nimi pokryte równomiernie się rozgrzewają. Warto dodać, iż ceramika to materiał, który w żaden sposób nie przenika do żywności i nie wchodzi z nią w reakcję.
Z tych powodów to właśnie patelnie z powłoką ceramiczną uważane są za najzdrowsze. Jeśli patelnia służy nam głównie do duszenia (warzyw, mięsa), kupmy taką, która ma wysokie ścianki. Niektóre patelnie naleśnikowe nie mają ich w ogóle - jeśli głównie na tego typu daniach nam zależy, wysokie ścianki nie są aż tak istotne. Całkowicie z patelni nie da się zrezygnować, niemniej ja od początku wakacji patelni nie używałam. Kupiliśmy grilla elektrycznego i wszystko robię na grillu albo na woku.
Wczoraj na grillu nawet chleb smażyłam i mielasy. Bez panierki, ale i bez tłuszczu Podobają mi się te ceramiczne patelnie, ale są bardzo drogie. Stal nierdzewna, opatentowana przez WMF to stop metali, który jest w pełni odporny na uszkodzenia i zadrapania. Demeyere zaprzeczył wszystkiemu, co mówiło się o stali szlachetnej.
Na tradycyjnej, stalowej patelni mięso przyklei się, przywrze i przypali. Na patelniach Demeyere da się smażyć bez tłuszczu, a mięso samo odejdzie od dna i brzegów. Jakie garnki są najzdrowsze i najlepsze do gotowania? Co zrobić, by potrawy, które pojawiają się na naszym stole były nie tylko smaczne, ale i zdrowe?
Odpowiednie naczynia to połowa kulinarnego sukcesu, bo wiele zależy od tego w czym gotujemy. Zatem jakich garnków i patelni należy używać? Są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe.
Ze specjalną powłoką nieprzywierającą i te, dzięki którym nasza potrawa się nie przypala. Inne do naleśników, a inne do grillowanego kurczaka. Jedne są idealne do kuchenek gazowych, a jeszcze inne sprawdzą się na płytach indukcyjnych.
Najzdrowsze, bo zawierają dużo otrębów, płatków owsianych, bakalii, orzeszków, słonecznika, siemienia lnianego. Na razie patelnie „teflonowe są bardzo popularne na rynku, dzięki swoim właściwościom – nieprzywierającej powłoce i łatwości w czyszczeniu. Ich producenci deklarują, że zawartość PFOA jest śladowa, a kwas nie uwalnia się do pożywienia. Garnki szklane są najzdrowsze do gotowania. Eleganckie i trwałe najzdrowsze patelnie do smażenia z powłokami ceramicznymi mogą stać się świetnym i bardzo praktycznym prezentem dla najbliższych na specjalne okazje.
Funkcjonalne patelnie wykonane ze stali nierdzewnej, to klasyczne naczynia, bardzo trwałe, odporne na. Tanie garnki i patelnie teflonowe z dużym prawdopodobieństwem są podróbkami bez prawa do posługiwania się tą nazwą, co więcej, taki niewiadomego pochodzenia teflon może zawierać rakotwórcze substancje. Tak naprawdę wszystkie te, które mogą poszczycić się dobrą jakością i atestem PZH. A co z patelniami teflonowymi? Teflon jest polimerem, bardzo odpornym i nie wchodzącym w reakcje z żadnymi substancjami.
Do tego śliskim, czemu zawdzięczamy fakt, że smażone na teflonowej powierzchni mięso czy warzywa nie przywierają. Producent tej substancji zapewniają, że zaczyna się. Bez dobrych garnków nie da się przyrządzić smacznych potraw. Wybór odpowiednich naczyń do gotowania to także gwarancja, że do naszych potraw nie będą przenikały szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego zanim dokonamy zakupów wyposażenia do kuchni warto poszerzyć swoją wiedzę odnośnie rodzajów garnków oraz ich przeznaczenia. Nawet jeśli nie spędzasz dużo czasu w kuchni, nadchodzi takie moment, że trzeba przygotować spaghetti, pizzę czy jaglankę.
Nieprzywierająca, odporna na ścieranie powłoka non-stick, ergonomiczna rączka i specjalne dno, które pozwala na energooszczędne smażenie, to największe atuty nowoczesnych patelni grillowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.