czwartek, 7 listopada 2019

Zamrażanie szokowe

Produkty żywnościowe po obróbce termicznej należy odpowiednio schładzać. Specjalną techniką, która zapobiega rozwojowi bakterii i gwałtownemu odparowaniu wody jest tzw. Pomimo faktu, że produkty są zamrożone w krótkim czasie, smak żywności i wartości odżywcze pozostają nienaruszone.


Następnie następuje stopniowe zamrażanie szokowe pod wysokim ciśnieniem, za pośrednictwem dysz powietrza umieszczonych poniżej i powyżej produktu i zapewniających wysoki stopień wymiany ciepła. W trakcie tej operacji taśmociąg pozostaje nieruchomy.

Procedura ta powoduje powstawanie bardzo drobnych kryształków lodu. Szybkozamrażanie ( zamrażanie szokowe ) Wszyscy znamy doskonale standardowy proces zamrażania. Jednak niewiele osób wie, iż tylko poprawne zamrożenie szokowe pozwala zachować cechy jakościowe charakterystyczne dla produktów świeżych. Standardowe techniki zamrażania, polegające na wystawieniu artykułów na działanie ujemnych temperatur mają swoje wady, dlatego powstała specjalna technika schładzania – mrożenie szokowe. Zapobiega ona rozwojowi bakterii, a także gwałtownemu odparowywaniu wody.


Na czym polega zamrażanie szokowe ? K-- Oferujemy wielofunkcyjne systemy chłodniczo - mroźnicze MultiFresh firmy Irinox - chłodnie i komory szokowe, chłodzące, zamrażające, chłodnie uderzeniowe, zamrażarki uderzeniowe, mroźnie dynamiczne, zamrażarki dynamiczne, dynamiczne systemy chłodnicze i mroźnicze, dynamiczne systemy zachowujące świeżość wyrobów przez długi czas. CK Sietnik oferuje komory (chłodnie) szokowe.

Nasze komory służą do schładzania szokowego oraz zamrażania szokowego. Serdecznie zapraszamy do oferty! Taka metoda minimalizuje straty, ponieważ tylko porcje, które zostały zamówione przez klientów są regenerowane i serwowane.


Ponadto jedzenie przygotowywane w ten sposób nie traci na wadze w fazie chłodzenia lub zamrażania. Najważniejsze zalety i funkcje schładzarek szokowych. Wykonanie z wysokiej jakości stali nierdzewnej.


Produkty w trakcie przechowywania nie tracą naturalnej wilgotności, co z kolei bezpośrednio wypływa na ich atrakcyjny wygląd i smak. Kolejnym plusem zastosowania zamrażania szokowego jest brak możliwości wytworzenia dużych kryształków lodu w strukturze produktów. Zamrażanie szokowe powoduje odparowanie na poziomie około 2-.


Zamrażarki szokowe to urządzenia przeznaczone do szybkiego schładzania lub zamrażania przygotowanych potraw. Oferują cykle schładzania oraz mrożenia w zależności od potrzeb. Przemysł mięsny i drobiarski.


Pozwalają na szybkie schłodzenie i zamrażanie potraw zaraz po ich przygotowaniu. Znajdują one zastosowanie w obiektach, w których przygotowuje się potrawy najpierw schłodzone a następnie podgrzewane i podawane klientom. Coraz większa liczba profesjonalnych kuchni zaczyna zauważać pozytywy stosowania.


R404a- schładzanie i zamrażanie szokowe - sterowane rozmrażanie - utrzymywanie - chłodzenie- dowolnie. Urządzenie służące do szybkiego schładzania lub szybkiego zamrażania przygotowanych potraw.

Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne walory świeżych produktów. Schładzarko-zamrażarka szokowa, poj. Proces ten polega na szybkim doprowadzeniu produktu do temperatury ok. C, po czym następuje przechowywanie w komorach chłodniczych, w temp.


W miarę podwyższania temperatury kryształy przyjmują strukturę gruboziarnistą, by w końcu połączyć się w monolityczne płyty lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty