czwartek, 30 stycznia 2020

Temperatury gotowania sous vide

Sous vide – temperatury gotowania. W przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania, sous-vide to gotowanie w gorącej wodzie znaczne poniżej temperatury wrzenia, czyli 100º Celsjusza. Temperatura wody ma kluczowe znaczenie w gotowaniu tą metodą, a dzięki termocyrkulatorowi można ją bardzo precyzyjnie określić i utrzymywać na stałym.


Istnieją dwie „szkoły” gotowania metodą sous vide – w cyrkulatorze lub piecu konwekcyjnym. Cyrkulator do gotowania sous vide. Jej nazwa pochodzi z języka francuskiego, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza „w próżni”.

W wielu krajach na całym świecie sous vide przestaje być pojęciem nowym, gdyż technikę tę prezentuje się w programach telewizyjnych, przepisach kucharskich, a wyjątkowo często stosowana jest w dobrych. Sous Vide, czyli gotowanie w próżni i niskiej temperaturze Określenie sous-vide w restauracyjnym menu automatycznie dodaje mu klasy i elegancji. Za pięknie brzmiącym francuskim terminem kryje się jednak przede wszystkim pełnia smaku i aromatu, uzyskiwana dzięki wyszukanym metodom gotowania. Gotowanie sous vide staje się coraz bardziej popularne. Ten wynaleziony przez francuskich kucharzy sposób przyrządzania dań polega na powolnym gotowaniu ich w niskich temperaturach, po.


W kolejnym kroku musimy skorzystać z pakowarki próżniowej, która zapewni szczelne zamknięcie potrawy w specjalnych woreczku, przystosowanym do gotowania sous-vide. Czwartym krokiem jest wybranie czasu gotowania. Metodą sous-vide gotujemy wolniej niż w tradycyjny sposób, ale w zamian zyskujemy dużo lepszy, intensywniejszy smak.

Metoda ta odkryta została we Francji w latach 70-tych, a nazwa pochodzi od sposobu pakowania potraw przed gotowaniem – mięsa, ryby i warzywa umieszcza się w hermetycznych opakowaniach, z których usuwane jest powietrze. Metoda gotowania sous-vide jest bardzo ceniona w restauracjach główne dlatego, bo zapewnia potrawom bogatszy smak. Ponadto w potrawach przygotowywanych w niskiej temperaturze, w tzw. Zwolennicy gotowania bez dostępu powietrza wymieniają wiele zalet tego rodzaju obróbki. Podstawową zaletą gotowania sous vide jest mniejsza redukcja produktu wyjściowego (około procent) niż podczas gotowania tradycyjnego ( około procent).


Poza tym - lepszy smak i aromat przygotowanej potrawy. Sous-vide (po francusku w próżni) – metoda gotowania potraw, w której żywność zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej następnie umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania. Specjalnie do sous-vide jest. Szczegóły na temat dobierania temperatury i czasu podczas gotowania sous vide prezentuje infografika, która jest dołączona do artykułu. Należy mieć świadomość, że im bardziej mięso jest zbite, a temperatura gotowania niższa, tym więcej czasu potrzeba na przyrządzenie potrawy.


Sous-vide to natomiast krok w zupełnie inną stronę - gotowania bardziej smacznego i zdrowszego. Coraz częściej w Polsce, możemy się spotkać z ofertami szkoleń gotowania Sous Vide. Zachęcamy do zakupu zestawu. Po tym czasie wyjąć z woreczka i podsmażyć na gorącej patelni przez ok. W większym garnku podgrzać wodę do temperatury 40°C.


Spójrzcie poniżej – po lewej stek przygotowany metodą sous vide, a po prawej na klasycznej patelni. Tak idealny stopień wysmażenia medium rare na całej powierzchni steka uzyskamy tylko dzięki sous vide. Dzięki takiej obróbce danie jest smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż przygotowane w sposób tradycyjny.

Dokładna, wręcz aptekarska regulacja temperatury pozwala na całkowitą kontrolę podczas całego procesu. Wbudowany timer, daje możliwość ciągłej pracy, bez konieczności obsługi w trakcie trwania cyklu gotowania. Równomierna cyrkulacja wody, tak istotna w sztuce sous-vide, jest możliwa, dzięki wbudowanej pompce. Co to jest sous vide.


W praktyce, niektóre mięsa przygotowane tą metodą podgrzewane są do zaledwie stopni Celsjusza. Została stworzona w połowie lat 70-tych przez francuza – Georgesa Pralusa (zwanego ojcem sous vide), w celu podwyższenia jakości sporządzanych potraw. Metoda ta pozwala na zachowanie pierwotnego wyglądu oraz struktury produktu w procesie gotowania.


Dzięki metodzie gotowania sous vide możesz przyrządzić przepyszne potrawy, nie wkładając w to wielu starań. Opowiemy Ci, na czym polega gotowanie tą metodą, i pomożemy Ci wybrać niezbędne akcesoria. Tradycyjne czasy gotowania i temperatury można zazwyczaj rozpoznać, ale metoda sous vide też jest łatwa i szybko się do niej przyzwyczaisz. Wiele przepisów jest teraz dostępnych w książkach kucharskich do sous vide, w których zawsze możesz znaleźć te informacje i upewnić się, że jedzenie jest ugotowane do perfekcji.


Sprawdzenie temperatury wody jest istotne do obróbki, gdyż jest zależne od rodzaju produktu. Inaczej obchodzimy się z warzywami, a inaczej z mięsem. Zazwyczaj przy urządzeniu sous vide znajdziemy instrukcję dotyczącą temperatury gotowania, z którą trzeba zapoznać się. Tam znajdziemy wytyczne odnośnie zakresu temperatur, w których.


Przegryzanie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Przegryzanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty