czwartek, 30 stycznia 2020

Wyciąg czy pochłaniacz

Wyciąg czy pochłaniacz ? Czym dokładnie różni się wyciąg od pochłaniacza kuchennego? Przyjmuje się, że okap i pochłaniacz to w pewnym sensie to samo urządzenie. Ponieważ właściwie każdy okap może stać się pochłaniaczem.


Musimy mu tylko zamontować filtry węglowe.

Analizujemy najważniejsze zasady funkcjonowania obu tych urządzeń. Sprawdź, które rozwiązanie wybrać w swoim domu. Odpowiadając więc na pytanie okap czy pochłaniacz, warto zastanowić się, jakimi możliwościami dysponujemy.


W mieszkaniu w bloku zdecydowanie lepiej sprawdzą się pochłaniacze, ponieważ produkty z wyciągiem możliwe są do zastosowania wyłącznie wtedy, gdy posiadamy dostęp do oddzielnego kanału wentylacyjnego. Do tego, że okap w kuchni jest sprzętem niezbędnym już chyba nikogo nie trzeba przekonywać. W sklepach możemy jednak spotkać dwa typy okapów: wyciągi i pochłaniacze lub okapy mogące pracować w obu tych trybach.


Czym się one różnią, który wybrać, czym się kierować podczas zakupów?

Do wyboru mamy okapy kuchenne pracujące w obiegu zamkniętym i otwartym, czyli tzw. Pochłaniacz – to rodzaj okapu pracującego w obiegu zamkniętym. Jak wyciąg to nawiew w okolice być musi i to nieważne jaka kuchnia tylko czy cokolwiek palimy, a nie grzejemy prądem. U nich zaciągnęło do kuchni z łazienki jakieś 7-metrów odległości. Okap kuchenny może pracować jako wyciąg lub pochłaniacz.


Nieprzyjemne zapachy podczas gotowania zniwelujesz włączając okap lub pochłaniacz. Wybierając sprzęt, musisz jednak zwrócić uwagę na to, jaka jest realna możliwość legalnego podłączenia go do szybu wentylacyjnego. Dowiedz się więcej o okapach i pochłaniaczach i zobacz, co lepiej wybrać. Wybierając pochłaniacz do swojego domu, należy zwrócić uwagę na jego wymiary, głośność, wydajność, klasę energetyczną oraz dodatkowe funkcje.


Okapy kuchenne najczęściej będą sterowane dotykowo bądź mechanicznie, a dostępne w wielu kolorach – można łatwo dopasować do aranżacji kuchni. Pracuje w obiegu otwartym – powietrze wraz z niepożądanymi zapachami jest wyrzucane na zewnątrz. Wystarcza mu z reguły filtr tłuszczowy. Jeśli jednak nie mamy dostępu do przewodu kominowego, to jedynym dobrym rozwiązaniem jest pochłaniacz.


Działa w obiegu zamkniętym. Każdy okap kuchenny marki GLOBALO będący wyciągiem może pracować również w trybie pochłaniacza, jednak nie każdy pochłaniacz kuchenny może być wyciągiem, podłączonym do kanału wentylacyjnego.

Standardowo okap kuchenny może pracować jako wyciąg lub pochłaniacz, albo spełniać obie te funkcje równocześnie. W wielu budynkach mieszkalnych podłączanie okapu do kanału. Niezmiernie istotnym zagadnieniem związanym z wyborem okapu jest tryb jego pracy. Z pozoru błahy w teorii wybór okapu jako pochłaniacza lub wyciągu w praktyce staje się coraz częściej zmorą nie tylko dla użytkownika, ale także dla wspólnot mieszkaniowych czy kominiarzy.


Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na pytanie na pytanie: wybrać pochłaniacz czy wyciąg? Każde pomieszczenie wymaga indywidualnego rozpatrzenia i doboru rozwiązania odpowiadającego najlepiej konkretnym warunkom lokalowym. Co wybrać: wyciąg czy pochłaniacz ? Specjaliści zgodnie potwierdzają, że zdecydowanie lepiej pracuje i sprawdza się w kuchni wyciąg. Nie tylko usuwa on zanieczyszczone powietrze poza pomieszczenie, nie wymaga też aż tak częstych wymian i czyszczenia filtrów, jak ma to miejsce w przypadku pochłaniacza.


Niemal każdy z okapów kuchennych może pracować zarówno jako pochłaniacz, jak i wyciąg. Jeżeli urządzenie pracuje jako pochłaniacz to zassane powietrze oczyszczane jest w filtrach, a później wydmuchiwane z powrotem do pomieszczenia. W tym trybie pracy okap nie musi być podłączony do szybu wentylacyjnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty