Kawa – międzyzwrotnikowy owoc słońca, ziemi i wody. W zależności od miejsca, w którym rośnie i dojrzewa, ma zupełnie różne potrzeby. Niby na pierwszy rzut oka ich. Czy robusta to zła kawa, a arabika to kawa dobra? Takie pytanie niejednokrotnie usłyszałem w rozmowach z różnymi ludźmi.
Odpowiedź, oczywiście, nie jest jednoznaczna i wymaga szerszego nakreślenia tematu. Może być uprawiana na małych i dużych wysokościach. Charakteryzuje się wyrazistą nutą smakową, aksamitną konsystencją i bardzo niską kwasowością. Jest to idealna opcja dla prawdziwych smakoszy.
Robusta jest rośliną dużo łatwiejszą w uprawie od kawy arabskiej. Jej plantacje znajdują się na wysokości maksymalnie 8m. Posiadająca chromosomy kawa kongijska jest również bardziej odporna na szkodliwe działanie pasożytów czy drobnoustrojów. Kawa kongijska, robusta (Coffea canephora Pierre ex Froehner) – gatunek kawy wywodzący się z Afryki, ale uprawiany również w innych regionach świata o ciepłym klimacie.
Jest uprawiana na plantacjach w celu uzyskania nasion, z których produkuje się kawę. Jest łatwiejsza w uprawie niż kawa arabska (Coffea arabica) i dlatego tańsza w produkcji. Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji.
Kawa robusta - jej niepowtarzalny smak. Robusta to druga najpopularniejsza kawa ziarnista do ekspresu. Zawiera ona od do nawet kofeiny, a więc znacznie więcej niż w kawa arabica (maksymalnie ). Robusta, a inaczej kawa kongijska (Coffea canephora Pierre ex Froehner) jest rodzajem kawy, który stał się bardzo popularny już w XIX wieku. Pierwotne uprawy robusty wywodzą się z terenów Afryki, ale obecnie jej plantacje spotykane są m. Ugandzie, Wietnamie oraz krajach Ameryki Południowej. Jednym z najlepszych gatunków kawy jest robusta.
Wywodzi się z Afryki, choć obecnie uprawiana jest także w Ameryce Południowej oraz Azji. Dzięki dużej zawartości kofeiny doskonale pobudza i dodaje energii na cały dzień. Arabica stanowi około proc. Oczywiście należy wspomnieć o jej mocnym aromacie oraz intensywnym smaku. Wietnam jest drugim krajem na świecie pod względem ilości produkcji ziarnistej i plantacyjnej kawy Robusta.
Uprawiana jest tam tylko ziarnista kawa Robusta. Robusta zawiera około - kofeiny, a więc w przybliżeniu dwa razy więcej niż arabika. Stanowi to spory atut dla wszystkich osób, które w kawie szukają przede wszystkim kofeinowego pobudzenia. Jak już wspominałem robusta jest bardziej odporna na choroby i szkodniki, a drzewko robusty jest wyższe i bardziej wydaje niż drzewko arabiki.
Bez znaczenia czy preferujesz małą czarną z rana czy wolisz delektować się zieloną herbatą po męczącym dniu, na Ceneo. Qualità Rossa to kawa, która uosabia pasję rodziny zajmującej się paleniem kawy od ponad 1lat. Jest gatunkiem bardziej odpornym na warunki klimatyczne, można ją więc uprawiać w niższychi łatwiej dostępnych partiach gór.
Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Ziarna Robusty mają żółto-zielono-brązową barwę. Przy zachowaniu odpowiedniego stopnia wypalenia, kawa 1 arabica oferuje znacznie bardziej rozbudowane doznania smakowe niż robusta.
Pod hasłem kawa 1 arabica mogą kryć się jej różne odmiany, jednak nigdy mieszanki z robustą. Kawa arabska (Coffea arabica L.) – gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem lub kawowym krzewem. Dlaczego są tak popularne? Czym się różnią, gdzie są uprawiane?
Czy w smaku da się wyczuć różnicę między tymi dwoma gatunkami? I który z nich powoduje powstanie pianki na powierzchni kawy? Kawa 1 robusta to bardzo intensywna i pobudzająca kawa, dla osób szukających mocnego, kofeinowego pobudzenia.
Kawy w których składzie znajduje się 1 robusty są dość gorzkie i szczególnie dobrze sprawdzają się w połączeniu z mlekiem, jednak fanatycy naprawdę intensywnej kawy czarnej z pewnością będą zadowoleni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.