wtorek, 12 lipca 2016

Garnek rzymski jaki wybrać

Garnki rzymskie opinie, czyli słów kilka o tym, jak wybrać najlepszy garnek rzymski. Z reguły są one wykonane z mocno wypalonej gliny i stosowane są od wieków w szczególności w kuchniach greckich i rzymskich. Zastosowanie garnka rzymskiego jest dużo szersze i może być on stosowany także do pieczenia chleba. Garnek rzymski nadaje się jednak doskonale nie tylko do smażenia.


Wiemy, że zakup sprzętów kuchennych zawsze wiąże się z pewnymi pytaniami, dlatego podpowiemy Ci, na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego naczynia i jaki garnek rzymski wybrać.

Zacznijmy od początku, czyli od tego, czym w ogóle jest garnek rzymski i jakie efekty pozwala uzyskać. Jeśli będziecie używać garnka rzymskiego do przygotowywania obiadów, dostosujcie jego rozmiar do liczebności Waszej rodziny. Nigdy nie można dolewać zimnych płynów do rozgrzanego naczynia, bo może ono pęknąć pod wpływem gwałtownej zmiany temperatury. Jeśli chcemy dodać sosu czy wody, to zawsze dolewamy je podgrzane. Jak pokazują badania, ilość osób, które chorują na skutek spożywania złej jakości jedzenia ciągle rośnie.


Po części wynika to z faktu, że zła obróbka termiczna pozbawia pokarm ważnych minerałów i wartości odżywczych. Z tego powodu, warto. Czy Garnek Rzymski powinien być szkliwiony?

Jak zabezpieczyć ceramiczny Garnek Rzymski nieszkliwiony przed zabrudzeniem podczas pieczenia? Czy można piec ryby w Garnku Rzymskim? Jaki wybrać papier do pieczenia? Czy trzeba mieć osobny Garnek Rzymski do pieczenia ryb ze względu na ich intensywny aromat?


Garnek Rzymski, to naczynie do pieczenia w atmosferze pary wodnej bez dodatku tłuszczu, wykonane z ceramiki nieszkliwionej. Jakie garnki wybrać i kupić. Z moimi koleżankami, też regularnie dyskutujemy, które garnki są najlepsze, które warte swojej ceny? Warto jednak pamiętać.


Trzeba jednak uważnie czytać opisy: garnek rzymski musi być wykonany z gliny, a nie ceramiki! A cena garnka rzymskiego? Nie jest to duży wydatek – 3-litrowe naczynie kupimy już za około zł.


Tego typu naczynie zasadniczo nie jest drogim wydatkiem. Wyższe ceny mają garnki rzymskie artystycznie dekorowane, ale ich działanie nie różni się niczym od naczynia bez dekoracji. Istotne jest natomiast dobranie odpowiedniej pojemności garnka. Na koniec pozostają garnki z gliny, czyli tak zwane garnki rzymskie.


Przed zakupem musimy sobie odpowiedzieć na pytanie co i dla kogo.

Są wykonane z całkowicie naturalnego materiału, dlatego uchodzą za zdrowe do gotowania. Do tego można w nich łatwo. Są naturalne, z glazurą lub częściowo powlekane. Przygotować garnek rzymski do pieczenia tzn zanurzyć go w zimnej wodzie na minut. Wyjąć mięso i zasznurować jeśli zależy nam na ładnej formie plastrów.


Garnek wytrzeć ściereczką, ułożyć mięso, obłożyć liściami laurowymi, ćwiartkami cebuli i czosnkiem (bez obierania). Sprawdź naszą ofertę na markowe produkty do domu i kuchni! Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.


Wejdź i znajdź to, czego szukasz!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty