czwartek, 14 lipca 2016

Gotowanie próżniowe sous vide

Gotowanie sous vide staje się coraz bardziej popularne. Ten wynaleziony przez francuskich kucharzy sposób przyrządzania dań polega na powolnym gotowaniu ich w niskich temperaturach, po. Sous vide, czyli gotowanie w próżni jest metodą gotowania będącą również sztuką. Sous vide wykorzystuje próżniowe zapakowanie produktu, a następnie powolne jego gotowanie w kąpieli wodnej. Dzięki takiej obróbce danie jest smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż przygotowane w sposób tradycyjny.


Jedną z najnowszych technologii gotowania jest sous-vide, czyli gotowanie w próżni.

Sposób jest bardzo prosty: pakujemy produkt, odpowiednio przyprawiony do opakowania próżniowego i powoli gotujemy go w kąpieli wodnej. Sous-vide, czyli gotowanie próżniowe – tylko dla profesjonalnych kucharzy? Wielokrotnie podczas oglądania programów kulinarnych siedzieliśmy jak zaczarowani wpatrując się w kucharzy, którzy niczym czarodzieje przemieniali różnorakie produkty w wyszukane kompozycje smakowe. Metoda ta odkryta została we Francji w latach 70-tych, a nazwa pochodzi od sposobu pakowania potraw przed gotowaniem – mięsa, ryby i warzywa umieszcza się w hermetycznych opakowaniach, z których usuwane jest powietrze.


W kolejnym kroku musimy skorzystać z pakowarki próżniowej, która zapewni szczelne zamknięcie potrawy w specjalnych woreczku, przystosowanym do gotowania sous-vide. Czwartym krokiem jest wybranie czasu gotowania. Metodą sous-vide gotujemy wolniej niż w tradycyjny sposób, ale w zamian zyskujemy dużo lepszy, intensywniejszy smak.


Sous-vide (po francusku w próżni) – metoda gotowania potraw, w której żywność zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej następnie umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania. Potrawy przyrządzone metodą sous vide mogą wyglądem sprawiać wrażenie, jakby były ugotowane w wodzie.

Sous vide to nowoczesna metoda gotowania, która szturmem zdobywa cały świat. Jej nazwa pochodzi z języka francuskiego, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza „w próżni”. W wielu krajach na całym świecie sous vide przestaje być pojęciem nowym, gdyż technikę tę prezentuje się w programach telewizyjnych, przepisach kucharskich, a wyjątkowo często stosowana jest w dobrych.


Technika sous vide nie jest zarezerwowana wyłącznie dla szefów kuchni w słynnych restauracjach. Z powodzeniem zastosujemy ją we własnym domu, tym bardziej że na rynku pojawia się sporo korzystnych cenowo urządzeń przeznaczonych do amatorskiego gotowania próżniowo zapakowanych produktów. Co to jest sous vide. Sous vide (fr. w próżni) to metoda gotowania potraw lub ich składników w szczelnie zamkniętych foliowych workach, w wodzie o relatywnie niskiej temperaturze, która nigdy nie przekracza stu stopni.


W praktyce, niektóre mięsa przygotowane tą metodą podgrzewane są do zaledwie stopni Celsjusza. Metoda gotowania sous vide opanowała najlepsze restauracje i rozkochała w sobie szefów kuchni. Na czym polega, co można w ten sposób przygotować i jakie korzyści płyną z próżniowego gotowania? Woreczki do gotowania metodą sous vide - wyselekcjonowana grupa worków, spełniających wszelkie normy bezpieczeństwa, nadających się do gotowania. Do wyboru worki do pakowarek listwowych, komorowych a także szuflad do pakowania próżniowego.


Neutralne dla smaku i zapachu. Od jakiegoś czasu metoda gotowania sous vide podbija nasze kulinarne podniebienia. Polega ona na gotowaniu produktów zamkniętych w woreczkach próżniowych. SOUS VIDE – GOTOWANIE PRÓŻNIOWE. Pierwsze potrawy techniką sous vide przygotowywano już w latach 60.


XX wieku w Szwajcarii.

Były to na początku głównie posiłki przeznaczone dla pacjentów szpitali, ze względu na bezpieczeństwo potraw przygotowywanych w ten sposób. Ostatnio wiele mówi się o gotowaniu metodą sous-vide, a tym samym o wolnym i długim gotowaniu potraw. Slow food wchodzi do naszego stylu życia coraz mocniej, a tym samym potrzebne są do tego sprzęty. Sous Vide produkty już od 1zł Tylko aktualne oferty Porównaj ceny i opinie Znajdź najlepszą ofertę na Ceneo. Yato Gastro Yato Worki Gotowania Sous Vide Do Pakowarek Komorowych 1Szt.


Anova Precision zgrzewarka próżniowa sous vide. Cyrkulator do gotowania sous vide na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty