piątek, 6 października 2017

Patelnia do smażenia steków

Patelnia do steków na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Wszędzie Wszystkie kategorie. Zaletą patelni z powłoką teflonową jest fakt, że można w znacznej mierze ograniczyć zużycie tłuszczu do smażenia – choć stek przyrządzony bez choćby odrobiny oliwy nie będzie tak smaczny.


W tym wypadku doskonale sprawdzi się patelnia grillowa.

Umożliwia ona przygotowanie w zdrowy sposób także innych rodzajów mięs oraz ryb i warzyw. Wszystko za sprawą specjalnie wyprofilowanego dnia, przypominającego grillowy. Tak samo jak w przypadku patelni stalowej, aby dobrze usmażyć stek na patelni żeliwnej, trzeba zadbać o optymalne rozgrzanie patelni i natłuszczenie mięsa. Ceramiczna powierzchnia patelni jest nieprzywierająca i odporna na zarysowania. Teflonowa patelnia do steków.


Najczęściej używanymi naczyniami kuchennymi są garnki oraz patelnie. Dlatego też należy wybierać te modele, które są wykonane z wysokiej. Nie ma sensu przegrzewać patelni niemal do czerwoności.

To nie przyspieszy smażenia, a zaszkodzi i patelni i posiłkowi. Przegrzewana kilkukrotnie patelnia straci właściwości i można ją będzie wyrzucić. Jaka patelnia do smażenia bez tłuszczu? Nowoczesne patelnie pozwalają ograniczyć ilość zużywanego tłuszczu do minimum. Prawdziwą rewolucję wywołały modele teflonowe, bo to one jako pierwsze zostały pokryte powłoką nieprzywierającą.


Obecnie takich patelni można znaleźć znacznie więcej. Można zacząć zatem smażenie na j patelni. Smakosze masła mogą je dodać pod koniec przygotowywania.


Do steków używa się patelni ze stali nierdzewnej lub żeliwnej. Ja smażę na ceramicznej i też jest ok. Nie nadaje się do tego patelnia teflonowa.


Najpierw rozgrzej patelnię, potem rozgrzej olej, potem dopiero smaż mięso. NIE DOTYKAMY MIĘSA PRZEZ PIERWSZE MINUTY SMAŻENIA. Po położeniu steków na patelni nie ruszaj ich! Pozwól, aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, tworząc skorupkę. Będzie chronić ona wnętrze steku i zatrzyma sok oraz aromat wewnątrz mięsa.


Pamiętaj jednak, że do odwracania mięsa używamy szczypców, a nie widelca. Definicja procesu smażenia zakłada konieczność dodania oleju, oliwy, czy innego tłuszczu do przyrządzanych potraw.

W tym poradniku znajdziesz cenne wskazówki, jak wybrać odpowiednią patelnię do steków, która patelnia najlepiej sprawdzi się do smażenia jajek i naleśników i dlaczego najlepiej wybrać patelnię typu wok do przyrządzania dań azjatyckich. Oryginalna patelnia do steków DRY AGER wykonana została z materiału, którego właściwości dają idealne warunki do przyrządzania mięsa i innych potraw w szczególnie wysokich temperaturach. Unikalny wzór marki pozwala przyrządzać doskonałe steki o oryginalnym wyglądzie. Dodatkowym atutem patelni jest zdejmowana rączka.


Klasyczna patelnia do steków to model z żeliwa z rowkowaniem, do gromadzenia się spływającego tłuszczu, lecz równie dobre do smażenia mięsa okazują się płaskie patelnie, pod warunkiem że mają grube dno i sporą masę do akumulacji ciepła. Do dziś patelnia miedziana cieszy się dużą popularnością zarówno wśród szefów kuchni, jak i miłośników gotowania. Jest trwała, a podczas produkcji nowoczesnych modeli zastosowano nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby móc cieszyć się tym wyjątkowym naczyniem przez długie lata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty