Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Podczas gotowania kaszy nie mieszamy! Wodę lekko solimy (pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć) i dodajemy olej (łyżka na 1g kaszy). Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką.
Zwłaszcza jeśli dla ułatwienia kupujemy ją pakowaną w specjalne torebki i gotujemy w „głębokiej” wodzie.
Kasza gryczana jest delikatniejsza od kaszy jęczmiennej czy pęczaku – łatwo ją rozgotować. Jest wtedy mocno nasączona wodą, a wystarczy gotować ją kilka minut za długo, by ziarenka zmieniły się w nieapetyczną, rozmoczoną papkę. Co więcej, dzięki wstępnej obróbce termicznej skrócił się czas jej gotowania. Choć palona kasza gryczana to wartościowy element diety, zdrowsza jest jej nieprzetworzona wersja.
Niestety w przepisach z tychże diet nie występuje ona w ulubionej wersji Polaków, czyli z omastą – z tłuszczem i skwarkami – czy sosem mięsnym. Sucha kasza nie smakuje już tak samo, a czasem nie smakuje wcale. Jest ona doskonałym uzupełnieniem każdej diety.
Jest to danie nisko kaloryczne, bogate w błonnik, białka i witaminy.
Ma wiele żelaza, cynku i innych minerałów i witamin, dlatego jej jedzenie jest wskazane dla dzieci i dla kobiet w ciąży. Jeśli chcesz trochę schudnąć lub więcej ćwiczyć to polecam właśnie kaszę gryczaną, ponieważ nie musisz jej dużo jeść, aby czuć się. Tym razem pokazuję kaszę gryczaną paloną o lekko orzechowym smaku.
Zauważyłam, że pod przepisami, które publikuję pytania o kaszę gryczaną padają dość często, postaram się na nie odpowiedzieć i pokazać wam jak prawidłowo ugotować kaszę gryczaną, żeby była najlepszą kaszą, jaką jedliście! Jak ugotować kaszę. Pamiętaj, że w czasie gotowania kasza zwiększa objętość.
Dlatego należy jej wziąć nie za wiele, by „nie wyszła” z garnka. Stopień pęcznienia zależy od rodzaju kaszy, ilości wody i czasu gotowania. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę. Jeśli kasza gotowana jest zbyt długo, skrobia wypływa na zewnątrz, zlepiając ziarenka kaszy.
Aby tego uniknąć, nie należy przedłużać czasu gotowania. Pamiętaj jedynie o tym, aby kaszę wrzucać bezpośrednio do wrzątku i gotować pod przykryciem przez sugerowany przez producenta czas. Jeśli jednak wolisz kaszę gryczaną kupować na wagę, poniżej – krok po kroku – instrukcja jej prawidłowego przyrządzania: 1. Dokładnie przebierz jej ziarna – pozbądź się tych, które są. Pod koniec gotowania, kiedy w szybkowarze nie ma już prawie wody, ciśnienie pary uchodzącej z zaworu ciśnieniowego słabnie i słabnie - jest to oczywisty znak, że gotowanie dobiegło końca. Najkrócej, bo zaledwie kilka minut, zajmuje przygotowanie kaszy manny, nieco dłużej gryczanej, jaglanej i kukurydzianej (około minut), najdłużej zaś jęczmiennej (nawet do godzin).
Kasze takie jak: kukurydziana, gryczana, jaglana mocno pęcznieją.
Kaszę najlepiej odmierzać szklankami. Jedna szklanka j kaszy da nam ok. Mniej pęcznieje np. Najlepsze proporcje to: w przypadku kaszy jaglanej, gryczanej i quinoa: szklanki wody na szklankę j kaszy.
Krótko i prosto o tym jak i jak długo gotować kaszę: kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, kaszę quinoa, kaszę jęczmienną,. Do naczynia miksującego wlać gorącą wodę, dodać sól i oliwę z oliwek (masło). W czasie gotowania naczynie powinno być zakryte miarką.
Z naczynia wyjąć koszyczek z kaszą. Przepis na gotowanie kaszy b.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.