wtorek, 20 listopada 2018

Najlepsze gatunki kawy

Za najlepsze kawy na świecie trzeba niestety słono zapłacić. Poznaj ranking najlepszych kaw, które są jednocześnie najdroższymi czarnymi napojami świata. Każdy gatunek kawy ma inne cechy charakterystyczne. Przeczytaj, co różni Arabikę od Robusty. Dowiedz się, która odmiana kawy będzie lepsza do zrobienia espresso.


Kiedy wybieramy kawę w sklepie, powinniśmy decydować nie tylko czy będzie ona mielona, ziarnista, palona mocno czy delikatna.

Ważny jest także gatunek kawy, który warto. Kawa o zdecydowanie mniejszym znaczeniu gospodarczym to. Coffea liberica) - ok. A kawy o znaczeniu jedynie lokalnym to. Są też gatunki hybrydowe, powstałe z połączenia innych gatunków.


Nieraz pisałem na blogu, że na świecie uprawiane są gatunki kawy: arabika i robusta. Ta pierwsza uchodzi za lepszą, a jej uprawa stanowi około światowych zbiorów, zaś robusta, dająca zbiorów, jest kawą gorszą. Jest to generalnie prawda, ale… nie do końca.

Najlepsze na świecie są kawy włoskie! Taką opinię słyszę dość często. Ten gatunek kawy został odkryty dopiero w XIX wieku, jednak dość szybko zyskał uznanie wśród miłośników intensywnych, mocnych i pobudzających napojów. Czym różni się robusta od arabiki?


Uprawa kawy robusta. Drzewka tej kawy są znacznie większe niż drzewka arabiki, a ich wysokość może osiągać nawet metrów. Metoda oceny jest dość skomplikowanym procesem, dotyczy tylko kawy z gatunku arabika i może być przeprowadzona tylko przez wykwalifikowanych i certyfikowanych sensoryków, czyli Q Graderów.


Do tego typu kawy również polecane jest podawanie szklanki wody (niegazowanej!). Jeśli pijesz kawę z cukrem, do ristretto dodawaj tylko jego białą wersję. Brązowy cukier mógłby zmienić smak kawy, a nie o to nam chodzi. Podawane w ogrzanej filiżance do klasycznego espresso lub w jej mniejszej wersji. Ranking kawy w sklepie z kawą Konesso.


Zobacz ranking najpopularniejszych produktów z kategorii Kawa z miesiąca marzec! Porównaj oferty i znajdź najlepsze ceny Poznaj wartościowe opinie przeczytaj recenzje innych użytkowników, sprawdź dane techniczne i wybierz najlepsze kawa dostępne na rynku w serwisie Skąpiec. Hasło „kawa Arabica” kojarzy na pewno każdy z Was. Już od naprawdę długiego czasu to właśnie ten gatunek kawy uchodzi na świecie za najbardziej szlachetny, mający najwięcej walorów smakowych i zapachowych, w wielu przypadkach kosztując dosłownie majątek.


Dobrym tego przykładem jest Kopi Luwak.

Kawy mielone to idealna opcja dla osób, które nie mają możliwości zmielenia kawy w domu lub biurze, a przy tym chcą cieszyć się wyjątkowym aromatem małej czarnej. W naszym sklepie znajdują się wyłącznie najlepsze mieszanki ziaren, świeżo palone i zmielone tuż przed spakowaniem i wysłaniem do klienta. Na świecie uprawia się praktycznie tylko dwa gatunki kawy: arabikę i robustę. Arabika to najstarszy i obecnie najbardziej popularny gatunek kawy (proc. światowej sprzedaży).


Według legendy krzew arabiki odkrył abisyński pasterz (a tak naprawdę jego kozy). Ludzie na całym świecie chętnie piją kawy rozpuszczalne. W Polsce ta moda również szybko przyjęła się – pasuje ona jak ulał do współczesnego trybu życia – robi się ją błyskawicznie szybko, zaś jej smak i aromat w zależności od marki może sprostać gustom większości osób.


Gatunki kawy Arabika i Robusta – charakterystyka i główne różnice. Ma ona o wiele więcej do zaoferowania smakoszom kawy niż robusta, dlatego najlepsze kawy, te segmentu specialty to właśnie arabika. Robusta wywodzi się z Afryki Zachodniej, uprawiana jest na niższych wysokościach, do około 8metrów nad poziom morza, co. Arabica to najstarszy, a zarazem najlepiej znany na całym świecie gatunek kawy ziarnistej wywodzący się z Etiopii.


Arabikę uprawia się w klimacie o wysokich temperaturach, głównie na wyżynach Brazylii i Kolumbii, a także w Indiach, Afryce, na Jawie oraz Karaibach. Oferujemy kawy ziarniste z całego świata. Rozkoszuj się smakiem wybornej kawy najwyższej jakości. Rodzaje i gatunki kawy ziarnistej Bariści wiedzą, że podstawą najlepszej kawy są świeżo mielone ziarna. Oto trzy główne rodzaje kawy: robusta, arabica, mieszanka.


Oprócz nich istnieją również inne rodzaje - wszystkie przygotowane są jako mieszanki, by tworzyć nowe aromaty i smaki. Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè.


Drugą prawdopodobną etymologią nazwy kawa jest nazwa etiopskiego miasta Kaffa, dziś – Kefa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty