piątek, 25 maja 2018

Jaka czekolada do fondue

Aby czekoladowe fondue było pyszne, nie jest konieczna najdroższa, belgijska czekolada. Do przygotowania tego dania wykorzystaj Twoje ulubione i sprawdzone czekolady. Wybór czekolady to ważna decyzja.


W fondue można wykorzystać zarówno tę gorzką, jak i mleczną, a tak zwana biała wersja czekoladowego fondue zaskoczy wszystkich! Wedel bardzo fajnie się roztapia i ma idealną konsystencję a do tego ten niepowtarzalny smak sprawia że wedlowskie fondue nie ma sobie równych. Efektowne fondue z sera, czekolady, a nawet z mięsa z pewnością stanie się atrakcją na każdym przyjęciu.


Idealne do podjadania w większym gronie! Jak zrobić fondue na słodko i wytrawnie – czekoladowe, serowe i mięsne? I z czym podawać taki smakołyk? Ciekawe dodatki do fondue. Gdy wiesz już jak zrobić płynną czekoladę, czas na wybranie do niej odpowiednich dodatków.


Cała przyjemność w przygotowywaniu czekoladowego fondue tkwi w dodatkach, które zależą wyłącznie od Twoich upodobań. Bawić się możesz już samym smakiem czekolady, dodając do niej aromat waniliowy, sok. Zimą możemy wykorzystać inne, sezonowe owoce. Polecam mandarynki, pomarańcze, jabłka, banany czy brzoskwinie lub ananasa z puszki. Czy któraś z Was może wie, na ile takowe opakowanie może wystarczyć ? Po pierwsze czekolada - najlepiej jakaś dobra gatunkowo z dużą zawartością kakao.


Gdy masa będzie jednolita – przenosimy ją na palnik do fondue, na szpikulce nabijamy pokrojoną w kostki czerstwą bułkę lub chleb, maczamy w serze i do dzieła! Gotujemy w kociołku ¾ szklanki słodkiej, śmietanki. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy do środka pokruszone dwie tabliczki czekolady. Naczynie do fondue pozwala roztopić do kremowej konsystencji różne gatunki sera, na przykład ementaler i gruyere.


Niekiedy do zestawów do fondue dołączona jest książka z przepisami, z której dowiedzieć się można jakie rodzaje serów i win są najlepsze do tej potrawy i jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej. Ja mam takie coś, tzn zestaw do fondue jak ten z linka, i ten drugi malutki jak ten z obrazka. Pierwszy sprawdza się super do fondue serowego.


Jeśli chodzi o czekoladę, na co dzień, czyli dla gąb, mojej i moich dzieciaków ten mały w zupełnosci wystarcza. Wrzucam tam 1-tabliczki czekolady i wlewam śmietankę. Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysypujemy na blaszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok.


Po wyciągnięciu z piekarnika każdy ze składników studzimy i rozdrabniamy w moździerzu. Krok 3: Zanurzamy owoce w czekoladzie. Czekoladę wlewamy do naczynia do fondue. Posiekany czosnek wkładamy na dno pojemnika do fondue, wlewamy wino, sok z cytryny, i zagotowujemy.


Następnie dodajemy starty ser i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy i doprawiamy. Gotowe fondue stawiamy na podgrzewacz. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do fontanny lub fondue.


Podajemy z dodatkami. Oto część mojego zestawu: Tak jak widzicie: owoce (gruszki, jabłka, winogrona), różnorodne pieczywo, warzywa (u mnie koper włoski i papryka). Umówmy się co do jednego.


Jakie dodatki do fondue? To co jest przyjemne, rzadko kiedy jest zdrowe. Fondue nie jest dietetyczne. W przeciwieństwie do klasycznych czekolad nie potrzeba do niej dodawać oleju. W fontannach może płynąć również zwykła czekolada, wymaga ona jednak w większości przypadków rozcieńczenia małą ilości oleju lub masłem.


Trzeba go stale podgrzewać, podczas gdy dookoła zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue. Wokół unosi się zapach sera połączonego z białym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty